Senet ve Çek İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Senet ve Çek İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alternatif ödeme yolları arasında yer alan bu seçenekleri kullanırken dikkat edilmesi gerekenler vardır. İşletmeler aktif bir şekilde hem senet hem de çek kullanırlar. Senet ve çek imzalarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, bunlardan bahsedeceğiz.

Senet ve Çek Farkı

En temel fark; senetin resmi bir belge olmaması, çekin resmi belge değeri taşımasıdır. Çek tahsilatında herhangi bir problem yaşadığınız zaman hakkınızı mahkemeler aracılığıyla arayabilirsiniz. Senet, resmi belge olmadığı için böyle bir durum söz konusu değildir. Çek, banka ile ilişkili olduğu için daha güvenilirdir.

Senet ödemesi, borçlu kişi kimse onun tarafından yapılmaktadır. Çek tahsilatında ise, muhatabınız banka olmaktadır. Çekte belirtilen tarihte ödeme yapılırken, senet ödemesinde tarihe pek önem gösterilmemektedir. Belirtilen tarihten önce veya sonra ödeme yapılabilir.

senet ve çek farkı

senet ve çek çeşitleri

Senet ve Çek Çeşitleri

Firmaların sunduğu çeklerin arasında muhasebe açısından fark vardır. Müşteri çekleri ve firma çekleri olarak 2’ye ayrılmaktadır. Firma çekleri, işletme tarafından ödenmesi gereken bir çek türüdür. Müşteri çekleri ise, verilen kişiden tahsil edilen bir çek türüdür. Vade süresi dolmadan başka bir işletmeye ciro edilebilir.

Senet ve Çek İmzalarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Hem senet imzalarken hem de çek imzalarken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Ödemenizi alabilmeniz ve sorun yaşamamanız için bu noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

– Yapılan en büyük hatalardan biri; boş senete veya çeke imza atılmasıdır. Bunu kesinlikle yapmamanız gerekmektedir.
– Senet ve çek imzalarken her zaman aynı kalem kullanılmalıdır. Bu konuda dikkatli olmanız yararınıza olacaktır.
– Senet ve çekin tanzim işleminde istenilen tutar hem yazı ile hem de rakam ile yazılmalıdır.
– Yazılan rakam ve yazının kapatılması gerekmektedir. Kapatma çizgisi ile hem yazının hem de rakamın kapatılması gerekir. Bu sayede başa veya sona yeni bilgilerin eklenmesi engellenmektedir. Sizi, kötü insanlara karşı korumak içindir.
– Borcunuz tamemen bittikten sonra senet veya çekin üstünde bulunan imzanın size ait olup olmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu sayede dolandırıcılığın önüne geçmiş olursunuz.
– Kesinlikle tanımadığınız bir kişi veya aracı ile senet imzalamayın. Senet ve çekleri, borç kişi ve alacaklı kişinin karşılıklı olarak imzalaması en doğru olandır.

Ayrıca senet ile alışveriş yapan kullanıcının cayma hakkı bulunmaktadır. Taksitli işlem yaptırıp caydıysanız, bunu aldığınız yere bildirmeniz gerekmektedir. Bu sayede alışverişten vazgeçebilirsiniz. İmzaladığınız tüm senetleri mutlaka geri almanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:Ev Hanımlarına Para Kazandıracak Ek İş Fikirleri
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

2024 borsa ne olur, 2024'te borsa yükselir mi
2024’te Borsa Ne Olur? Borsa Neden Düşüyor? Borsa Yükselir mi?
Banka Neden Kefil İster ? Bankalar Neden Kefil İstiyor ?
emekli maaşı promosyonları
Emekli Maaşını Başka Bankaya Taşımak, Emekli Maaşı Promosyonları
yürüyerek para kazandıran uygulamalar
Yürüyerek Para Kazanmak, Yürü ve Kazan Mottolu Uygulamalar
Katar Vizesi Almak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? Nasıl Alınır
Parasal sıkılaştırma nedir, kim tarafından yapılır?
Parasal Sıkılaştırma Nedir? Neyi Amaçlar ve Nasıl Uygulanır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir